Pogosta vprašanja

Splošna vprašanja

Nasvet pred odvzemom brisa PAP

Pred vsakim ginekološkim pregledom in še posebej pred pregledom z namenom odvzema brisa PAP je pomembno, da tri dni pred pregledom:

 • ničesar ne vstavljate v vagino (vaginalne svečke, kreme, lumbrikanti, tamponi in podobno),
 • vagine ne izpirate,
 • se vzdržite spolnih odnosov.

Če se ne držite priporočil, je lahko bris nenormalen, saj so celice poškodovane, ali pa jih je premalo. V vsakem primeru je potrebno bris ponoviti.

O ultrazvočnih preiskavah

V medicinski diagnostiki običajno uporabljamo ultrazvok valovne dolžine med 2 in 10 MHz. To so frekvence, ki jih naše uho ne zazna. Ne glede na to, da ga ne slišimo, pa ima ultrazvok vse lastnost »slišnega« zvoka. Sonda oddaja ultrazvočni impulz, ki prodre v tkivo in se odbije od struktur v njem. Glede na moč odboja in čas, ki je potreben, da se odboj vrne do sonde, program izračuna kakšna je ultrazvočna kvaliteta tkiva na določeni globini. Računalnik nato generira 2D ultrazvočno sliko.
S posebnimi 3D ultrazvočnimi sondami zajamemo volumen, ki je sestavljen iz številnih 2D slik. V zajetem volumnu lahko pregledujemo poljuben presek ali pa ustvarimo 3D sliko površine (najbolj znan Baby Facing, pri katerem si ogledamo npr. obraz še nerojenega otroka), čvrstih struktur (npr. program za izris kosti), možganov (program brain) in številne druge. Lahko pregledamo delovanje srca v gibanju – STIC (visoko specializirana 3D UZ preiskava, kjer zajemamo volumen nekaj srčnih ciklov, program pa nato sestavi 3D model delujočega srca).
Z razvojem tehnologije, ki je vgrajena v ultrazvočne aparate, se izboljšujejo diagnostične možnosti. Sedaj lahko rutinsko pregledujemo stvari, o katerih v preteklosti nismo niti sanjali. TODA še vedno z UZ preiskavo ne bo vedno moč odkriti vsega. Zanesljivost preiskave je odvisna od številnih dejavnikov in tudi od organa, ki ga pregledujemo.

Od česa je odvisna kvaliteta ultrazvočne slike?

Kvaliteta ultrazvočne slike je odvisna od številnih dejavnikov in je slabša kadar:
• gre za prekomerno telesno težo,
• nekateri ljudje (redko) imajo tkivo, ki slabše prevaja UZ in je zato dobljena slika manj kontrastna in slabše kvalitete,
• pred preiskavo uporabljamo kreme, olja ali mazila za npr. preprečevanje strij,
• je med organom, ki ga želimo pregledati, črevo polno plina, saj plin povzroči akustično senco, v kateri ne vidimo ničesar,
• je pred organom, ki ga želimo pregledati, kalciniran del (na primer kost), ki povzroča akustično senco,
• v primeru nosečnosti, če plod ne leži v primerni poziciji.

Nasvet za uspešnejšo UZ preiskavo

• Dva dni pred preiskavo ne uporabljajte krem in drugih mazil na delih telesa, kjer boste imeli UZ preiskavo (trebuh pri nosečnicah, dojke pri načrtovanem UZ pregledu dojk).
• Na preiskavo pridite ustrezen dan menstrualnega ciklusa, kadar je preiskava vezana nanj.
o Na primer: pri UZ pregledu zaradi neplodnost ali za odkrivanje napak na maternici, preiskavo običajno opravimo med 11. – 13. dnem menstrualnega ciklusa. Preden se naročate na pregled si poglejte, kdaj je bil prvi dan zadnje menstruacije, saj vas bomo o tem datumu vprašali, da vas lahko naročimo v primernem obdobju ciklusa.
• Na preiskavo pridite s praznim ali polnim mehurjem, kot vam bomo naročili, ko se boste na pregled prijavili.
o Na primer: pri pacientkah, ki še niso imele spolnih odnosov, naredimo preiskavo preko trebuha pri POLNEM sečnem mehurju. Mehur mora biti poln in mora vas tiščati na vodo. Samo pitje tekočine tik pred preiskavo ni dovolj.
• Pred preiskavo ne uživajte hrane, ki napihuje. Plini v črevesju povzročajo akustično senco.

Kdaj na prvi pregled v nosečnosti?

Izostanek menstruacije, slabost in bruhanje so običajno prvi znaki nosečnosti. Da ne gre za bolezenski izostanek menstruacije, ampak za nosečnost ugotovimo sami, ko naredimo urinski test na nosečnost. Če še nismo pričeli z jemanjem folne kisline pred zanositvijo, je sedaj čas, da z jemanjem pričnemo. Priporočamo jemanje preparata z aktivno folno kislino. Jemljemo jo prve tri mesece nosečnosti, saj vitamin vpliva na pravilen razvoj plodove nevralne cevi.
Prvi pregled priporočamo okrog 8. tedna nosečnosti. Takrat z UZ preiskavo vidimo plod z utripi in rumenjakovo vrečko. Pri nosečnosti z dvojčki ugotovimo ali gre za eno ali dvojajčne dvojčke. Pregled prezgodaj, recimo en teden po izostanku menstruacije, ni primeren. V tem času nosečnosti ploda še ne vidimo. Vidimo samo začetno gestacijsko vrečko. Zato še ne moremo ugotoviti, ali se bo plod sploh razvil in ali se razvija enoplodna nosečnost ali nosečnost z enojajčnimi dvojčki.
Rahle krvavitve so v začetku nosečnosti lahko normalne (vgnezditvena krvavitev). V primeru močnih bolečin, krvavitve ali bruhanja o tem obvestimo ginekologa in se naročimo na pregled ali obiščemo urgenco.
Pri naročanju na pregled po elektronski pošti OBVEZNO napišite datum prvega dne zadnje menstrualne krvavitve in dolžino menstrualnega ciklusa, če odstopa od običajnega 26 – 30 dnevnega cikla.

Ali pozitiven urinski test na nosečnost vedno pomeni nosečnost?

Na tržišču lahko kupimo različne urinske teste na nosečnost. Eni so pozitivni še pred izostankom menstruacije, drugi pokažejo tudi trajanje nosečnosti v tednih. Zanesljivost testov ni 100% in se razlikuje od testa do testa.
Pogosto kličejo zaskrbljene pacientke, ki jim je urinski test pokazal, da so noseče, nato pa so po nekaj dneh opazile krvavitev, ki je spominjala na menstruacijo. Prepričane so, da so imele spontan splav. Največkrat z ultrazvokom ali krvnim testom ugotovimo, da niso bile noseče – TOREJ niso imele spontanega splava.
NASVET: izostanek menstruacije je prvi znak, ki kaže na morebitno nosečnost in ga običajno spremljajo jutranje slabosti, neješčnost, utrujenost in vrtoglavica, ni pa nujno. Počakajte, da menstruacija izostane in šele takrat opravite urinski test na nosečnost.

Splošno o ultrazvočnih preiskavah

V medicinski diagnostiki običajno uporabljamo ultrazvok valovne dolžine med 2 in 10 MHz. To so frekvence, ki jih naše uho ne zazna. Ne glede na to, da ga ne slišimo, pa ima ultrazvok vse lastnost »slišnega« zvoka. Sonda oddaja ultrazvočni impulz, ki prodre v tkivo in se odbije od struktur v njem. Glede na moč odboja in čas, ki ga potrebuje, da se odboj vrne do sonde, program izračuna kakšna je ultrazvočna kvaliteta tkiva na določeni globini. Računalnik nato generira 2D ultrazvočno sliko.

S posebnimi 3D ultrazvočnimi sondami lahko zajamemo volumen, ki je sestavljen iz številnih 2D slik. V zajetem volumnu lahko pregledujemo poljuben presek ali pa ustvarimo 3D sliko površine (najbolj znan Baby Facing, pri katerem si ogledamo npr. obraz še nerojenega otroka), čvrstih struktur (npr. program za izris kosti), možganov (program brain) in številne druge. Lahko pregledamo delovanje srca v gibanju – STIC (visoko specializirana 3D UZ preiskava, kjer zajemamo volumen nekaj srčnih ciklov, program pa nato sestavi model delujočega srca).

Z razvojem tehnologije, ki je vgrajena v ultrazvočne aparate, se izboljšujejo diagnostične možnosti. Sedaj lahko rutinsko pregledujemo stvari, o katerih v preteklosti nismo niti sanjali. TODA še vedno z UZ preiskavo ne bo vedno moč odkriti vsega. Zanesljivost preiskave je odvisna od številnih dejavnikov in tudi od organa, ki ga pregledujemo.

Kvaliteta ultrazvočne slike je odvisna od številnih dejavnikov in je slabša kadar:

 • Gre za prekomerno telesno težo
 • Nekateri ljudje (redko) imajo tkivo, ki slabše prevaja UZ in je zato dobljena slika manj kontrastna in slabše kvalitete
 • Pred preiskavo uporabljamo kreme, olja ali mazila za npr. preprečevanje strij
 • Je med organom, ki ga želimo pregledati, črevo polno plina, saj plin povzroči akustično senco, v kateri ne vidimo ničesar
 • Je pred organom, ki ga želimo pregledati, kalciniran del (na primer kost), ki povzroča akustično senco
 • V primeru nosečnosti – plod ne leži v primerni poziciji

Nasvet za uspešnejšo UZ preiskavo:

 • Dva dni pred preiskavo ne uporabljajte krem in drugih mazil na delih telesa, kjer boste imeli UZ preiskavo
  • Na primer: trebuh pri nosečnicah, dojke pri načrtovanem UZ pregledu dojk
 • Na preiskavo pridite ustrezen dan menstrualnega ciklusa, kadar je preiskava vezana nanj
  • Na primer: pri UZ pregledu zaradi neplodnost ali za odkrivanje napak na maternici, preiskavo običajno opravimo med 11. – 13. dnem menstrualnega ciklusa. Preden se naročate na pregled si poglejte, kdaj je bil prvi dan zadnje menstruacije, saj vas bomo o tem datumu vprašali, da vas lahko naročimo v primernem obdobju ciklusa.
 • Na preiskavo pridite s praznim ali polnim mehurjem, kot vam bomo naročili, ko se boste na pregled prijavili
  • Na primer: pri pacientkah, ki še niso imele spolnih odnosov, naredimo preiskavo preko trebuha pri POLNEM sečnem mehurju. Mehur mora biti poln in mora vas tiščati na vodo. Samo pitje tekočine tik pred preiskavo ni dovolj.
 • Pred preiskavo ne uživajte hrane, ki napihuje. Plini v črevesju povzročajo akustično senco.

O izcedkih iz vagine

Kakšni so normalni vaginalni izcedki?

o Nimajo močnega vonja in ne povzročajo močnega draženja, količine so različne.
o Normalen izcedek je tik po menstruaciji rjav,
o sledi obdobje z zelo malo izcedka,
o ki se nadaljuje fazo, ko je prisoten voden izcedek v večji količini,
o okrog ovulacije (približno na sredini ciklusa) je zelo veliko sluzastega izcedka, ki se lahko raztegne do 15 cm,
o sledi faza, ko se količina izcedka zmanjšuje, izcedek postaja gostejši in v njem se pojavljajo bele nitke,
o nitke se nato strdijo in nastanejo grudice,
o sledi obdobje, ko se količina izcedka zmanjšuje,
o izcedek postane rjav in napoveduje prihod menstruacije,
o sledi menstrualna krvavitev.

Kakšna je normalna količina vaginalnega izcedka?

o Količina izcedka se v času menstrualnega obdobja spreminja. Največ ga je tik pred ovulacijo, ko je dnevna količina lahko tudi 10 – 20x večja kot običajno. Tako kot različni ljudje producirajo različne količine znoja med telesno aktivnostjo, tako se tudi količina normalnega vaginalnega izcedka razlikuje ne samo glede na čas v menstrualnem obdobju, ampak tudi med ženskami.

Kakšen je normalen vonj izcedka?

Normalen vaginalen izcedek praktično nima vonja.

Ali lahko normalen izcedek povzroča težave?

o Vsak izcedek iz nožnice, ki ovlaži perilo, lahko s časoma povzroči draženje in neprijeten občutek. Še posebej takrat, ko smo zelo telesno aktivni.

Kaj pomeni izcedek z vonjem po ribah?

o V nožnici so normalno prisotne bakterije in glivice. Kadar je porušeno ravnotežje med normalno prisotnimi bakterijami, pride do izrazitega vonja po ribah. Spremlja ga običajno mlekast, homogen izcedek. Stanje se imenuje Bakterijska vaginoza in je pogosto pri spolno aktivnih ženskah.
o Možna je samopomoč s preparati, ki se v lekarnah dobijo brez recepta.

Kaj pomeni skuti podoben izcedek, ki povzroča močno srbenje in nima vonja?

o Grudičast bel izcedek brez vonja, ki povzroča srbenje običajno pomeni glivično okužbo.
o Možna je samopomoč s preparati, ki se v lekarnah dobijo brez recepta.
o Odsvetujemo spolne odnose brez kondoma, saj obstaja velika verjetnost prenosa na partnerja.
o Svetujemo, da se zdravita oba spolna partnerja.
o Čeprav se lahko težava kaže kot pordelo spolovilo, ki srbi, skeli ali peče, je običajno vzrok v vagini. Zato svetujemo vaginalno terapijo. Samo uporaba kreme bo ublažila težave, ne bo pa odpravila problema.

Kaj lahko naredite sami pri vnetju vagine?

o Na voljo so številni preparati, ki se v lekarni dobijo brez recepta. Farmacevti so usposobljeni, da vam svetujejo pri izbiri ustreznega preparata.
o VEDNO kadar nastopijo težave svetujemo, da se vzdržite spolnih odnosov, oziroma OBVEZNO uporabljajte kondom.

Ali je smiselno uporabljati dnevne vložke?

o V dnevih, ko je normalno zelo povečana količina normalnega dnevnega izcedka ali uporabljamo oblačila, na katerih bi bil izcedek hitro opazen, je smiselno uporabiti dnevni vložek.
o Vsakdanja stalna uporaba lahko postopno pripelje do draženja spolovila. Vložki so običajno narejeni iz več plasti. Da se plasti med seboj ne bi ločile, so zlepljeni. Nekateri so parfumirani. Tako materiali, ki so uporabljeni v dnevnih vložkih kot tudi lepilo ali parfum, lahko povzročijo draženje.
o Uporabljajmo jih po pameti.

Scroll Up